![Biwu Ma](/media/lib/62/biwu-mwa-berkeley-molecular-foundry-3094c12887dbf82373a508e322254fa6.jpg)
Oświetlenie OLED nieco bliżej
13 kwietnia 2010, 08:46Efektywne ekrany i panele oświetleniowe OLED to bez mała święty graal współczesnej technologii. OLED w przyszłości zastąpić żarówki, świetlówki, ekrany LCD i plazmowe. Jesteśmy o krok bliżej do tego celu.
![](/media/lib/101/n-ciasto-96302e71a05c77b419039547a888612a.jpg)
Niezdrowe rozprasza bardziej
27 października 2017, 12:58Zdjęcia śmieciowego jedzenia rozpraszają 2-krotnie bardziej niż fotografie zdrowych produktów. Badania zespołu z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa potwierdzają więc, że rzeczywiście najlepiej nie robić zakupów, będąc głodnym.
![](/media/lib/555/n-wszechswiat-b068006902a55487e5f6d44fce61454a.jpg)
Wszechświat jest dwukrotnie starszy, niż sądzimy, twierdzi kanadyjski naukowiec
12 lipca 2023, 09:27Wszechświat może być dwukrotnie starszy, niż się powszechnie przyjmuje. Profesor fizyki Rajendra Gupta z Uniwersytetu w Ottawie opracował nowy model kosmologiczny, który rzuca wyzwanie dominującemu modelowi i może rozwiązywać problem galaktyk, które musiały powstać na wczesnym etapie rozwoju wszechświata. Według naszego nowego modelu galaktyki te liczą sobie miliardy lat, a wszechświat ma 26,7 miliarda lat, a nie 13,7 miliarda, jak się obecnie uważa, mówi uczony.
Wszystkie formy zażywania nikotyny zwiększają ryzyko zawału
18 sierpnia 2006, 15:25Najnowsze badania dowiodły, że wszystkie formy zażywania nikotyny – palenie, żucie i bierne palenie – zwiększają ryzyko ataku serca. Badaniami objęto 27 000 osób z 52 krajów. Badano m.in. palaczy fajek wodnych z Bliskiego Wschodu i południowoazjatyckich palaczy specjalnych papierosów beedie.
![© Sony](/media/lib/9/1180177346_998749-12dca38158b6c2c0266fad5266b07610.jpeg)
Wyświetlacze AMOLED zaczynają wypierać LCD
17 maja 2011, 11:38Dwa różne raporty analityków mówią o dużym wzroście zamówień na wyświetlacze AMOLED (active matrix organic light-emitting diode) i spadku zainteresowania technologią LCD.
![](/media/lib/412/n-chwytak-1022abcdfd2129c19aba6900a26d7a81.jpg)
Najmniejsze mikronarzędzia, wyhodowane na światłowodach, chwytają przedmioty wykorzystując energię świetlną
18 lipca 2020, 12:52Naukowcy z Wydziału Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego wykorzystali technologię ciekłokrystalicznych elastomerów do zademonstrowania serii mikronarzędzi wytwarzanych na włóknach optycznych. Dwustumikrometrowy chwytak jest sterowany zdalnie, bez okablowania elektrycznego lub przewodów pneumatycznych, jedynie zielonym światłem dostarczanym przez światłowody - pochłonięta energia świetlna jest bezpośrednio zamieniana na pracę szczęk chwytaka.
![© Lin Pernillelicencja: Creative Commons](/media/lib/21/1200059594_269949-50886485e8421b63d09e4bb2d5eb4722.jpeg)
Wycieńczający słodzik
11 stycznia 2008, 13:45Nadmierne spożycie produktów bezcukrowych (słodzonych sorbitolem) może prowadzić do znacznej utraty wagi.
![](/media/lib/176/n-imperiumromanumtrajan-39c5a1edad2ed54b8a887f18c06b0872.jpg)
Najstarszy rzymski fort?
18 marca 2015, 12:42We Włoszech, w pobliżu granicy ze Słowenią, odkryto strukturę, która prawdopodobniej jest najstarszym znanym rzymskim fortem. Już wcześniej znajdowano pozostałości starych fortów, jednak żaden nie leżał w dzisiejszych Włoszech. Szczegółowe badania nowo odkrytej struktury pomogą lepiej zrozumieć ewolucję rzymskiej armii, która przez kilkaset lat nie miała sobie równych.
![](/media/lib/502/n-xfel-86fc9d182b3208939af85ea7516109f6.jpg)
Dzięki pracom naukowców z Krakowa nauka zbada zjawiska trwające attosekundy
12 maja 2022, 14:11Zjawiska zachodzące w czasie attosekund (trylionowe części sekundy) stanowią podstawę procesów chemicznych i biologicznych. Reakcje związane np. ze zmianami konfiguracji elektronów przebiegają niezwykle szybko. A że występują powszechnie, naukowcy chcieliby je obserwować, by poznać podstawy procesów biologicznych i chemicznych. Obecnie odnosimy umiarkowane sukcesy w obserwacji takich zjawisk
![Słodzik](/media/lib/64/sweetener-slodzik-7eb89ad714f93d8a538ac188afbe191b.jpg)
Jak zlikwidować gorzki posmak
28 maja 2010, 21:46Syntetyczne słodziki są dla wielu osób koniecznością. Niestety, dla wielu z nich słodziki pozostawiają po sobie nieprzyjemny gorzki posmak. Do tej pory wybór był tylko: spożywać ze wstrętem, lub w ogóle zrezygnować ze słodzenia. Może niedługo będzie inaczej.
« poprzednia strona następna strona » … 7 8 9 10 11 12 13 14 15